Telekom - Mobile & IT services

A játék idejére a résztvevők egy elképzelt telekommunikációs szolgáltató vállalat vezetését veszitek át, mint felső menedzsment csapat. A résztvevők feladat a stratégiát meghatározni, vezetői döntéseket hozni és adatokat elemezni. Cél a vállalat sikeres működtetése, azaz az eredményességi index maximalizálása, ami több tényezőből áll a profit mellett.

A szimulációban a telekommunikációs vállalat a következő szolgáltatásokat nyújtja: ICT eszköz értékesítés; mobiltelefon és mobilinternet; vezetékes telefon és internet, illetve TV. A játékosoknak a szimulációban mind a lakossági, mind pedig a vállalati ügyfeleket ki kell szolgálni. Döntéseket kell hozniuk árazás, marketing, HR, K+F és pénzügyek területén, illetve lehetőség van projektek indítására is. A játékban versenytárs cégek azonos helyzetből indulnak, egy gazdaságilag közepesen fejlett, de fellendülésben lévő országban. 

A játékban „távközlési folyamatnak” a műszaki alapjait nem részletezzük, mert a jelenlegi, elsősorban a gazdálkodási és piaci sajátosságokat megfogni kívánó szimuláció nem kíván erre koncentrálni.

A Telekom szimulációs szoftver működése röviden:

  • A diákok csapatokat alkotva veszik át a szoftver által modellezett virtuális vállalat vezetését.
  • A virtuális vállalt éves periódusokra vonatkozó stratégiai döntések meghozatalával irányítják.
  • A döntések eredményeiről írásos jelentést ad a szoftver.
  • A szoftver beállításai széleskörűen változtathatók a kereslet, a projekt költségek, a fluktuáció és számos további tényező esetében.
  • A szoftver akár 8 periódust is képes modellezni.

A játék előnyei és tanulási pontjai:

  • A program alapvető gazdasági tevékenységektől, vagyis a vállalat irányításából származó legfontosabb stratégiai pontoktól egészen speciális helyzetekig bemutatja a menedzsment döntések sokszínűségét.
  • A program megfelelően összetett ahhoz, hogy akár a tanulmányaik vége felé járó hallgatók ismereteit szintetizálja és átültesse a gyakorlatba.
  • Mivel a résztvevőknek ki kell szűrni a megfelelő adatokat a különböző pénzügyi beszámolókból, a játék jelentős mértékben próbára teszi és fejleszti az elemzési készségeket.
  • A fentiekből kifolyólag az életben oly fontos csapatmunka eredményes megvalósítása elengedhetetlen a játékban való sikeres szerepléshez.