Simsurance - Insurance & Finance

A játék során egy képzeletbeli biztosító társaságot kell irányítani, mint felső menedzsment. A szimulációban 5 különböző biztosítási termék szerepel, jelenleg a vállalat 4 termékkel van jelen a piacon. Minden terméknél külön döntést kell hozni, először arról, hogy belépnek-e az adott piacra. Amennyiben igen, termékenként kell meghatározni az árat, kárfizetési díjat, marketing költséget, viszontbiztosítási arányt és a jutalékot. Lehetőség van belépni a hitelpiacra is, közvetítőként. A két hiteltermék esetében marketinget és jutalékot lehet meghatározni.

A Simsurance szimulációs szoftver működése röviden:

  • A diákok csapatokat alkotva veszik át a szoftver által modellezett virtuális biztosító vezetését.
  • A virtuális biztosító negyedéves periódusokra vonatkozó stratégiai döntések meghozatalával irányítják. A döntések eredményeiről a írásos jelentést ad a szoftver, ezenkívül a főbb mutatókat (profit, Cash flow, forgalom…) grafikonon is ábrázolja a program.
  • szoftver beállításai széleskörűen változtathatók a kereslet, a beszerzési árak, bérrugalmasság, hitelfeltételek és számos további tényező esetében.
  • A szoftver akár 8 periódust is képes modellezni.

A játék előnyei és tanulási pontjai:

  • A program lehetőséget ad arra, hogy az alapvető biztosítási ismereteket a szimuláció résztvevői “készpénzre váltsák”, és betekintést nyerjenek a biztosító társaság működés és irányítás stratégiai kérdéseibe.
  • A program összetettsége segít a pénzügyi tanulmányokkal foglalkozó hallgatók ismereteinek szintetizálásában és a gyakorlatba történő átültetésében.
  • Mivel a résztvevőknek ki kell szűrni a megfelelő adatokat a különböző pénzügyi és kereskedelmi beszámolókból (mérleg, eredménykimutatás, cash-flow, piackutatási jelentés), a játék jelentős mértékben próbára teszi és fejleszti az elemzési készségeket.
  • A fentiekből kifolyólag az életben oly fontos csapatmunka eredményes megvalósítása itt is elengedhetetlen a játékban való sikeres szerepléshez.