GearBike - Advanced Retail

A szimuláció egy kerékpár áruház üzleti döntéseit modellezi le egy teljes éven keresztül. A szimuláció egyrészt az üzleti döntések fejlesztésére koncentrál, másrész olyan együttműködési lehetőséget kínál a játékosoknak, amiben a csapatmunka, döntési képesség, elemző készség fejlesztése kerül előtérbe.

A döntések üzleti, gazdálkodási témakörök alapján különülnek el, így tehát az értékesítéssel, illetve árubeszerzéssel, költség és erőforrás gazdálkodással, valamint pénzgazdálkodással kapcsolatos döntések külön – külön átölelik a négy negyedéves időszakot. Illetve a bolt foglalkoztat eladókat is, így a vezetésnek a megfelelő személyzeti létszámot és béreket kell biztosítania. Kiemelt figyelmet kell fordítani továbbá a megfelelő pénz- és készletgazdálkodásra.

A GearBike szimulációs szoftver működése röviden:

  • A diákok csapatokat alkotva veszik át a szoftver által modellezett virtuális bicikli bolt vezetését.
  • A virtuális bolt negyedéves periódusokra vonatkozó stratégiai döntések meghozatalával irányítják. A döntések eredményeiről a írásos jelentést ad a szoftver, ezenkívül a főbb mutatókat (profit, Cash flow, forgalom…) grafikonon is ábrázolja a program.
  • szoftver beállításai széleskörűen változtathatók a kereslet, a beszerzési árak, bérrugalmasság, hitelfeltételek és számos további tényező esetében.
  • A szoftver akár 8 periódust is képes modellezni.

A játék előnyei és tanulási pontjai:

  • A program a legalapvetőbb és egyik legfontosabb gazdasági tevékenységet, a kereskedelmet szemlélteti egyszerűsített formában.
  • Mivel egy kis gazdasági egység működését modellezi, a játék jól érzékelteti azt a kihívást, amelyet a piaci verseny támaszt egy kisvállalkozással szemben.